Hoe het begon
Slechts één enkele totaal onverwachte ontmoeting met een roedel Flatcoateds was er nodig om mijn hart te verliezen aan dit mooie, intelligente en altijd vrolijke ras. Het gebeurde tijdens een afspraak in Friesland waar twee van onze shetlandpony's zouden gaan wonen. Niets vermoedend stapte ik uit de auto en hoorde ik geblaf. De volgende paar minuten zullen nooit meer vergeten worden. Er kwam een roedel Flatcoateds in hoog tempo aan gerend, hevig kwispelend om vervolgens het meest gunstige plekje op te zoeken voor mijn voeten om een knuffel en een aai in ontvangst te kunnen nemen. Nadat de rust was wedergekeerd en er een begroeting plaats kon vinden met de nieuwe eigenaren van de pony's, bleek dat ik terecht was gekomen bij een Flatcoated Retriever fokker. Ik ben enkele uren gebleven en ondanks dat ik eigenlijk voor de pony's kwam, ging het gesprek bijna alleen maar over de Flatcoated. Thuis aangekomen kostte het weinig moeite om Martijn te overtuigen dat onze eerste hond een Flatcoated Retriever zou gaan worden. Hij was tenslotte opgegroeid met een Golden Retriever en wist al veel meer van jachthonden dan ik die enkel met bastaardjes opgegroeid was. Omdat wij beide nog bij onze ouders woonden, kon het inlezen, oriënteren en vooral het lange wachten op een eigen huisje, boompje en Flatcoated beginnen.
Eind 2009 was het zover. Na een verbouwing van bijna een jaar was ons paleisje eindelijk bijna af. Via de website van de FRC kwamen wij in contact met een koppel uit Friesland en hun Flatcoated Maaike. Maaike was op dat moment ongeveer vijf weken dragend. De klik met Frans, Inge en Maaike was er direct en wij mochten op de wachtlijst voor een pupje. Op 2 februari 2010 is ze geboren, onze Bailey! Pupje geel uit het nest en direct al ons allerbeste maatje. In de zeven weken dat ze opgroeide bij Frans, Inge en Maaike zijn wij meerdere keren afgereisd naar Friesland om haar alvast te leren kennen. Het laatste weekend van maart 2010 was het zover. Met Bailey in de voetenruimte zijn wij begonnen aan een nieuw avontuur. Het eerste anderhalf jaar is Bailey meegegaan naar gehoorzaamheidscursussen. Na de GG2 merkten wij dat ze dit toch minder leuk begon te vinden en werd het tijd om de overstap te maken naar de jachtcursus. Bailey mocht na twaalf lessen al op voor haar B-diploma en behaalde deze met het grootste gemak. In de tijd erna behaalde ze vele jachtdiploma's en plaatsingen.
Toen Bailey bijna drie jaar was, wilden wij heel graag een nestje van haar zodat er een teefje kon blijven en ze niet meer alleen hoefde te zijn. Gelukkig bleek Bailey super gezond na alle gezondheidstesten en behaalde ze de benodigde resultaten op shows. Op 15 maart 2013 was daar dan ook haar eerste nestje. De allereerste pup, geboren op de bank, is uiteindelijk ook de pup geworden die bij ons is blijven wonen. Dit is It's Playtime Morgan, roepnaam Morgan. Een jaar later op 20 maart 2014 heeft Bailey nog een keer een nestje gehad waar helaas geen teefjes bij waren die in ons gezin zouden passen. Bailey was toen vier jaar oud en hebben wij besloten om haar te laten castreren en ons te richten op de jachtproeven.
Morgan heeft net als Bailey het eerste jaar zowel gehoorzaamheidscursussen als puppyjachtcursus gelopen. Morgan behaalde het eerste jaar super goede resultaten. Haar eerste gehoorzaamheidsdiploma kreeg ze 100/100 punten en natuurlijk een 1e plaats. Een paar weken later behaalde ze op de puppyjachtcursus eveneens een 1e plaats met 98/100 punten. Een toppertje in de dop! Helaas liep het met Morgan net even anders dan wij verwacht en gehoopt hadden. Het plezier in het werk begon langzaam te verdwijnen en op een leeftijd van ruim twee jaar was het plezier volledig weg. Ze heeft dat jaar met veel moeite nog twee SJP-B diploma's behaald. Aan haar jachtaanleg, will-to-please en talent heeft het niet gelegen, echter wel aan de manier van trainen en africhten. Flatcoateds zijn naast dapper en uitbundig ook hele gevoelige honden en hier hoor je rekening mee te houden in de opleiding. Een pauze kwam dan ook als geroepen en na goede uitslagen voor de gezondheidsonderzoeken en goede showuitslagen, hebben wij Morgan laten dekken en is ze op 18 januari 2016 bevallen van tien pups. Morgan bleek een geboren moeder. Super zorgzaam, relaxed en ze vond het heerlijk om met de pups te spelen. Bailey was ondertussen alweer zes jaar en met Morgan waren er geen jachtambities meer, dus de keuze om een pup aan te houden was al snel gemaakt. Dit is It's Playtime Sasha, roepnaam Sasha, geworden. Een lekker pittig meisje vol zelfvertrouwen maar met de nodige dosis will-to-please. Morgan heeft op 1 juli 2017 nog een keer een nest gehad met twaalf pups, waarvan twee helaas dood geboren. Van dit nest hebben wij It's Playtime Scarlet, roepnaam Puck, aangehouden in een gastgezin.
Met Sasha hebben wij het rustig aan gedaan. De situatie met Morgan had ons erg aan het denken gezet en doen besluiten om langer te wachten met de opleidingen. Toen ze zes maanden was heeft ze een paar lessen van de puppyjachtcursus gelopen en totdat ze anderhalf jaar oud was, hebben we haar alleen maar spelenderwijs apportjes laten halen. In juni 2017 hebben we een C-diploma behaald op de CDD van de WFRG. Pas in oktober 2017 zijn wij begonnen met de jachtcursus. Iedere les ging ze met sprongen vooruit en al snel waren wij klaar voor workingtests. Ze heeft er zoveel plezier in en aanleg voor, dat ze zelfs mee mocht doen aan de finale van de talentenjacht van de WFRG en eindigde op de 3e plaats. Wij genieten elke dag van haar. Het is een super fijn maatje in huis en in het werk. Ze laat je nooit in de steek en ze zal zich altijd voor de volle honderd procent inzetten.
Begin 2020 heeft Sasha 10 pups gehad waarvan 2 pupjes van ons zijn gebleven. Sunna en Lea. In mei 2021 is Sasha voor de laatste keer gedekt en hebben wij Guusje aangehouden. Guusje is Internationaal Jeugdkampioen en Belgisch Jeugdkampioen. Guusje deed het super goed in de showring maar had geen talent voor apporteren. Dit heeft ons doen besluiten om niet te fokken met Guusje.
Puck heeft in 2020 een nestje gehad van 7 pups. Voor het eerst zijn er ook leverkleurige flatjes bij ons geboren. Het leverkleurige teefje Bibi hebben wij aangehouden. Puck heeft in 2021 een operatie aan haar schouder gehad waardoor wij besloten hebben niet meer met haar te fokken.
De dames Sunna, Lea en Bibi zijn hele fijne gezinshonden. Ze hebben een goed exterieur en werken graag voor de baas. Ze zijn slim en houden wel van een grapje, echte Flatcoateds. Ze hebben inmiddels ook alle gezondheidsonderzoeken doorlopen met perfecte resultaten. Ook hebben ze goede showkwalificaties behaald. In 2023 en 2024 hebben ze alle 3 een nest gehad. Van Lea hebben wij haar leverkleurige dochter Janna aangehouden. Zij is inmiddels Belgisch Jeugdkampioen en heeft goede gezondheidsuitslagen. Van Bibi hebben wij dochter Poppy aangehouden. Sunna, Lea en Bibi hebben wij overgedragen aan de gastfamilies waar ze al woonden en zullen geen nest meer krijgen.
In 2019 wilde Isabenthe heel graag een 'eigen' hondje en zijn we uitgekomen bij kennel Black Brianta, Tsjechië. Toen de pups 7 weken oud waren zijn we er heen gereden en hebben we Víla (Gossip Girl Black Brianta) gekozen. Met 15 weken zijn we haar samen met Isabenthe op gaan halen en zijn ze vanaf dat moment onafscheidelijk. Víla heeft een uitzonderlijk lief en betrouwbaar karakter en wil heel erg graag voor je werken. We hadden ons geen beter maatje kunnen wensen voor Isabenthe. Helaas waren de uitslagen van de oogonderzoeken teleurstellend en hebben we besloten niet met haar te fokken.
In 2020 kwam ook Rosie (Norwegian Rose Optimus Canis) in ons leven. We wilden al een hele lange tijd graag een nakomeling van Banana van Dominika, kennel Optimus Canis uit Polen. Dit is Rosie geworden, een leverkleurig teefje. We zijn erg blij met haar. Ze heeft een hele goede bouw en apporteert graag. Ze was helaas wat onzeker in onze roedel en hebben we een gastgezin voor haar gezocht. Na het met goed gevolg doorlopen van alle gezondheidsonderzoeken en met goede showkwalificaties, heeft ze een mooi nest gehad in 2023. Helaas heeft Rosie vlak daarna een baarmoederonsteking opgelopen en is ze gecastreerd. Ze kan hierdoor geen pups meer krijgen. Wij hebben zelf ook niets aangehouden uit haar 1e en enige nest maar zijn erg gecharmeerd van het exterieur en de karakters van haar nakomelingen.